onsdag 22. april 2009

Reklame påvirker oss enten vi vill eller ikke!


Reklame lages fordi produsenter og tilbydere av varer ønsker å få solgt sine varer og tjenester. Du må forholde deg til den, men det betyr jo ikke at du må like alt du ser, tro på alt eller akseptere alt. (kilde: http://www.ung.no/reklame/)
Reklame ser vi nesten overalt hvor vi går, og det er vanskelig og ikke bli påvirket av den, for selv om vi sier at vi ikke blir påvirket av reklame, så blir vi det enten vi vil eller ikke. Eksempler på hvor vi finner reklame er:
- På tv
- På internett
- På radioen
- På vegger (plakater)
- På poser
- På klær
- I aviser og blader
- Film og video
Her ser vi mange eksempler på hvor vi finner reklame i hverdagen, og reklame påvirker oss mer enn vi tror. Når vi ser en reklame enten den er ”bra” eller ”dårlig” påvirker den oss, og den får oss til å for eksempel kjøpe et produkt. Det meste av reklamen går ut på at produsenter vil tilby tjenester eller selge produkter. Det er viktig å ta reklamer med en klype salt, for reklamene er laget slik at vi skal få lyst til å kjøpe den. Uansett hvor fint og flott ett produkt ser ut på reklamen vil ikke dette si at det er like fint i virkeligheten.

Jeg har valgt å analysere reklamefilmen Miljøagentene. Miljøagentene ble lansert på tv i desember 2008. Reklamen reklamerer for miljøagentene som er en barnas miljøvernorganisasjon. Hensikten med reklamen er å få flere medlemmer til miljøagentene, og målgruppen for reklamen er vell barn, siden dette er en miljøvernsorganisasjon for barn. Men dette er en veldig morsom reklame som jeg tror appellerer til alle aldre. Reklamefilmen handler om en liten gutt som kjefter på de voksne for å ha kjøpt en ny bil, noe som skader miljøet. Et virkemiddel som er brukt er blant annet at rollene er snudd. Her oppfører barna seg som voksne, mens de voksne oppfører seg som barna og må høre på hva barna har å si. De bruker også uttrykket ”jeg er ikke sint, bare veldig, veldig skuffet” som barn hører stadig vekk de voksne si. Grunnen til at jeg valgte denne reklamefilmen er fordi dette er min yndlingsreklame. Jeg synes den er veldig morsom og jeg synes den får frem budskapet på en god måte. Selv om denne reklamen blir sendt om og om igjen klarer jeg ikke å gjøre annet enn å lette på smilebåndene gang på gang. Jeg regner med at de fleste har sett den, men hvis dere ikke har sett den er dette en reklame dere virkelig burde se!
Her fant jeg bildet mitt:
http://www.oppland.no/PageFiles/8380/reklame.jpg

Ingen kommentarer: